Hus

Allt du behöver veta om privatlån

single-image

Ett lån som är ganska vanligt idag det är ett så kallat privatlån. Det är en form av blancolån, alltså ett lån utan säkerhet. Med ett privatlån kan du göra vad du vill, utan att behöva uppge det för banken du lånar av. Om du vill jämföra olika privatlån så kan du göra det på Swiftbanker. Ett privatlån kan du använda som kontantinsats för att köpa hus så väl som att du kan använda det som ett renoveringslån. Du kan även använda dig av ett privatlån om du ska köpa en ny bil, en ny vitvara eller annat till ditt hus.

Hur fungerar ett privatlån?

Ett privatlån är alltså ett lån utan säkerhet. Du måste alltså inte ha ett hus eller bil som säkerhet för att få låna. Det som styr om du får låna eller hur mycket du får låna, det är din förmåga att betala tillbaka pengarna. För att bankerna ska kunna beräkna detta, så gör de en kreditupplysning på dig när du ansöker. De kan på det sätt bedöma din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga.

Olika privatlån kan dock ha olika ränta samt olika krav på dig som lånar. Bland de krav som en del ställer, det är att du inte ska ha betalningsanmärkningar, eller en viss årsinkomst för att få låna. Dock finns det de privatlån som accepterar en eller några betalningsanmärkningar.

Är det viktigt att jämföra privatlån?

Oavsett vad det är för lån du ska ta, så är det alltid viktigt att jämföra. Det för att du ska få det bästa lånet, till bäst ränta och bäst villkor som passar dig. Det går att jämföra på egen hand, eller att använda dig av till exempelvis Swiftbanker.

Fördelar och nackdelar med privatlån

Som med allt annat så har privatlån både fördelar och nackdelar. Om vi först ska kika på fördelarna så är det så att med ett privatlån har du möjlighet att själv bestämma vad pengarna ska gå till. Du kan även ofta vara med och sätta en egen återbetalningsplan. Dock får den vara längs på 20 år. Det finns även privatlån i form av samlingslån, som kan förbättra din ekonomi. Privatlån har även den fördelen att du kan låna upp till 600 000 kr, men att du även kan välja att ”bara” låna 10 000 kr.

Om vi då kikar lite på nackdelarna, så är det så att ett privatlån, det har ju alltid högre ränta än ett bolån. Det har att göra med att de lånas ut utan säkerhet. Sedan finns det nackdelar i form av att det finns risker att du lånar för onödig konsumtion.

Vem kan ansöka om ett privatlån?

Ett privatlån har ofta lite strängare krav än vad ett sms lån eller snabblån har. Du måste vara minst 18, ibland 20 år för att ansöka. Du måste även ha en stabil inkomst så väl som en ekonomi som visar på en god betalningsförmåga. Du bör helst sakna betalningsanmärkningar helt, i alla fall om du vill ha ett privatlån till bra ränta. Har du skuld hos Kronofogden kan du inte söka lån.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like