Hus

Dansk design är i Sverige för att stanna

single-image

Dansk design är förmodligen en av de mest populära möbel och designländerna i världen. De klassiska och tidlösa möblerna, som tillverkas i ytterst god kvalitet så tidigt som på 1920-talet fram till 1970-talet, finns än idag i offentliga byggnader och privata hem i Danmark och resten av världen. Under denna period utformades mer än 10.000 olika danska designmöbler och föremål, varav många såldes i tusentals världen över. Oavsett om det handlar om danska möbler eller dansk inredning så är dansk design här i Sverige för att stanna. Vi berättar mer om dansk design.

Hur det började

Läs mer på sidan om danska inredningsdetaljer, såsom varumärken som Blomsterbergs, Lyngby, Pillivuyt och Södahl. Den danska moderna stilen, som började så tidigt som i slutet av 1920-talet, var resultatet av en efterkrigsuppgörelse med de tidigare överinredda och magnifika stilar av art nouveau, där dekorativa sniderier, en uppsjö av färger och lejonfötter på badkaret stal uppmärksamheten hos möblernas faktiska funktion.

Efter Andra världskriget

På 1930-talet, i början av andra världskriget, började staten spela en allt viktigare roll i samhällsutvecklingen, i framför allt Skandinavien. Särskilt i Danmark, där det efter andra världskriget utvecklade det vi nu känner till som välfärdsstaten, handlade efterkrigsmentaliteten om social rättvisa och demokrati. Folket var bekymrade över en optimism för framsteg och tron att vi kunde planera en bättre värld, som hade gjorts med demokrati och välfärdsstaten. Allt måste vara funktionellt och demokratiskt. Detta återspeglades i arkitekterna mentalitet och arbete, varför dansk design är känd för sina funktionella och demokratiska möbler.

Fokus på kvalitet

Den något sena industrialiseringen i Danmark jämfört med andra västländer, gjorde att det fanns ett mycket starkt fokus på kvalitet. De danska snickarna, arkitekterna och formgivarna fokuserade på kvalitet och hantverk. Deras vision var att skapa funktionella möbler som kunde pågå i generationer. Denna kvalitetsinriktning har fortsatt och är numer en naturlig del av det vi kallar dansk design

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like