Hus

Ha kul med papier-mâché

single-image

Något de allra flesta har testat på, det är att göra papier-mâché. Den är en form av pappersmassa som består av papper, ibland textiler samt en sammanbindandande vätskesubstans. Det går att göra på egen hand, eller köp online. Fördelen med papier-mâché är att det är billigt och det är tåligt! Ofta används det för att modellera med. Sedan har man faktiskt hittat kistor med mumier i Egypten som tillverkats just i detta material! Att skapa med papier-mâché är kul för både stora och små. Det krävs inte heller så många grejer. Det du kan behöva är detta:

  • Tidningspapper, servetter eller omslagspapper (inte blankt papper)
  • Varmt vatten
  • Tapetklister eller hemmagjort klister på vatten och potatismjöl
  • Elvisp eller hushållsmixer
  • Sil

Gör egen papier-mâché

För att göra papier-mâché så kan du först tillverka själva pappersmassan. Det gör du på enkelt sätt genom att riva alla tidningar och papper till små bitar och lägga dem i en bunke med varmt vatten. Låt det stå minst två timmar. Gärna över natten. Efter det så kan du med en elvisp köra igenom pappersblandningen. Häll över lite åt gången i en hushållsmixer. När det blivit en gråaktig massa så kan du sila av geggan. Pressa ut vattnet. Därefter kan du addera ditt klister och blanda samman.

Det går även att ha i andra ingredienser i massan. Om du har linolja i så ger det en smidigare massa. Om du adderar krita så ger det mer styrka och smidighet. Segare massa man du få med hjälp av mjöl.

Skapa vad du vill

När massan är klar kan du använda den för att skulptera med, eller gjuta i formar av gips. Du kan även lägga den över en ballong och låta torka och sedan smälla ballongen. Det går utmärkt att sedan måla det du har skapat med din papier-mâché. Så testa detta hemma, tillsammans i familjen!

Om du vill prova krafter med ett annat material kan du också prova resin.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like