Hus

Hitta rätt svarv för dig

single-image

Är det så att du vill kunna svarva hemma? Det kan vara att du vill ha det som hobby eller att du vill kunna svarva till olika saker i olika material. Dock är det så att olika material kräver olika svarvar och olika tekniker hur man gör. Om du är ute efter att köpa en svarv, kolla då in S Maskin svarvar. Svarvning innebär att man har en svarv där det sker en slags bearbetningsprocess med hjälp av ett skärverktyg. Svarven går i en spiralformig bana. Bland de material som går att svarva i finns bland annat trä, metall, sten och plast. Man sätter fast det som ska svarvas mellan en chuck och en dubb. Detta stycke kommer att rotera då du kör igång svarven.

Vad vill du svarva?

Det vanligast att svarva är trä eller metall. När det gäller trä så är det oftast två grundmetoder det går att använda sig av. Dessa kallas för skarpsvarvning och skärsvarvning. Den första metoden innebär att det är ett högt varvtal på svarven samt att själva svarvstålen är slipad trubbigt. Materialet som svarvas bort blir till fint damm eller fint spån. Den andra metoden har ett lägre varvtal samt att deet är ett spetsigt svarvstål

Är det däremot metall du ska svarva så finns det en metod som kallas för supportsvarvning. Detta sätt att svarva innebär att man sätter fast arbetsstycket i chucken med tre till fyra backar som är centrerade. Sedan så sitter skärverktyget fast i en speciell verktygshållare. Material skärs bort och det blir metallspån av det. Inom supportsvarvning finns det flera metoder. Bland annat rak-, konisk-, profil-, plan-, och sticksvarvning.

Tänk säkerhet då du svarvar

Det gäller att du tänker på din och andras säkerhet då du ska svarva. Ha på dig rätt sorts kläder samt sätt upp hår och ha även på dig skyddsglasögon!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like