Hus

Hur ska man tänka kring runda mattor?

single-image

När du ska köpa mattor till ditt hem så är det ju en del att tänka på. Det är storlekar, former, färger. Ofta är det bra att redan innan veta vilket rum du ska ha din nya matta i. Du kanske funderar på att inreda med runda mattor? Det finns en bra tumregel kring mattor och det är att du bör anpassa mattans storlek efter storleken på rummet. Ett stort rum behöver därmed en stor matta eller flera mindre. Ofta så passar det bra med en långsmal matta i en lång hall medan en mindre, eller en rund matta passar bra för att ge ett rum ett mjukare intryck. Runda mattor passar även bra för att så att säga mjuka upp kantiga möbler.

Material och färg

En annan sak att tänka på för mattan, oavsett om den är rund eller inte, är vad det ska vara för material. Ska rummet få en tuffare stil eller ska det vara mjukt och mysigt? Var mattan ska ligga påverkar även materialet då vissa rum utsätts för mer påfrestningar än andra. Så som hallen och köket. I sovrummet är det inte fel att ha mjuka sköna mattor.

När det gäller färg och mönster, så fundera på om mattan ska smälta in eller vara i blickfånget i ett rum. En mönstrad matta kan matchas med plädar eller soffkuddar i samma eller liknande mönster. Om det är mycket mönster och annat i rummet på tapeter eller så, då kan det vara bra att satsa på en enfärgad matta.

Placering av matta

Om du ska ha matta under bordet, så är det bra att utgå från bordet storlek och form. Ett runt bord är bra att ha en rund matta under och ett fyrkantigt bord bör ha en fyrkantig matta. Se till att mattan är tillräckligt stor för att passa.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like