Hus

Konsten att välja belysning

BY
single-image

Den rätta belysningen kan ge ett rum ett helt nytt uttryck och det finns många faktorer att ta hänsyn till. Så hur väljer man egentligen den rätta lampan?

Form och funktion


Idag är det många år sedan ljus uteslutande hade en funktionell roll. Moderna designers har förmåga att kombinera både estetik och funktion i sina lampor, och just detta är avgörande för vilken belysning man bör välja. Det första man bör göra klart för sig är därför belysningens specifika roll i det aktuella rummet. Ofta kan det t.ex. vara en fördel att fokusera på funktionaliteten, om du bara behöver belysningen för att kunna hitta trädgårdssaxen i skjulet. Å andra sidan kan man i elegantare miljö vilja använda snygga lampor och vackra ljuskällor som dekorativ konst i sig själv.

Det kan också vara värt att fundera på rummets utformning. Om det är högt i tak kan t.ex. ett par slanka, höga golvlampor komplettera uttrycket. Och om det är ont om plats kan vägglampor vara en praktisk och elegant lösning.

Färg och inredning


Skandinavisk design är ett bra val för de mörka vintermånaderna, och rätt lampor kan göra stor skillnad i det sammanhanget. Om du t.ex. vill ha en så mysig miljö som möjligt kan en bordslampa med varmt ljus skapa en lugn och avslappnad stämning. När det gäller varmt ljus bör man dock se till att ljusets färgkomponenter matchar rummets färger, för att undvika estetiskt stötande färgkombinationer.

Om du vill göra det lätt att välja belysning är Lumiere ett bra exempel på ett utmärkt val. Den välkända lampan har förmåga att balansera funktion och läcker design, utan att kompromissa med det viktigaste – själva ljuset. Den stilsäkra, enkla designen gör att Lumiere-lamporna passar de flesta inredningsstilar och därför med fördel kan användas både på arbetsplatser och i hemmiljö.

Stort sortiment med designlampor hos Lampemesteren


Om du redan har ett visst lampmärke eller en viss modell i tankarna lönar det sig oftast att besöka en av de stora nätbutikerna. Hos Lampemesteren får du t.ex. tillgång till ett brett utbud av de största märkena på marknaden, samt informativa produktbeskrivningar för de olika modellerna. Om du t.ex. är på jakt efter Lumiere kan hittar du bland annat den populära modellen hos Lampemesteren. De erfarna serviceteam som du hittar hos Lampemesteren och andra stora återförsäljare kan dessutom stå till tjänst med goda råd och tips om du har frågor angående valet av belysning.

 

You may also like