Hus

Kontantinsats till husköp

BY
single-image

Det är en rejäl utmaning att köpa ett hus. Vid husköp är det väldigt många olika faktorer som ska passa ihop för att huset som köps ska passa för familjen som ska bo där. Det är området som ska passa barnen och deras skola, det är pendling till jobbet för föräldrarna, det är prisbilden och den förväntade prisutvecklingen som det ska tas hänsyn till och så vidare. Denna del är bara det som rör området.

Sedan är det själva huset som ska vara i bra form vad det gäller underhåll, storlek, funktioner med mera. Slutligen ska priset på huset vara acceptabelt.

Checklista vid husköp

När du ska köpa ett hus kan det därför vara en bra idé att tidigt göra en lista på saker som du behöver hålla koll på. Det kan till exempel vara:

  • Avstånd till centrum med bil, kollektivtrafik och cykel
  • Byggår på huset
  • Tidpunkt för senaste större underhåll avseende isolering, avlopp, dränering med mera
  • Storlek på huset, det kan vara värt att mäta upp detta själv
  • Detaljplan i området, ska det dras en järnvägslinje över ängen runt hörnet är det kanske inte så bra

Låna till kontantinsatsen

Att få ihop till köpesumman för ett hus är kanske den största utmaningen av alla när du ska slå till och köpa.

Självklart är det så att du kan ta ett bostadslån när du köper ett hus men ofta kan du bara låna till sjuttiofem procent av köpeskillingen.

De sista tjugofem procenten måste du lägga upp själv. Om du har planerat att köpa ett hus har du säkert redan lagt undan pengar så att du kan klara delar av köpeskillingen men det kan saknas en del som du måste ta ett privatlån för att klara.

Du kan då undersöka smslån som ett möjligt sätt att få ihop till kontantinsatsen vid ett husköp.

You may also like