Hus

LED belysning – har många fördelar

single-image

LED-lampor blir allt vanligare och vanligare i hemmet. Som ljuskälla har LED många fördelar jämfört med traditionell belysning. De är miljövänligare, avger ett bättre ljus, har en längre livslängd och är väldigt små. Är du osäker på vad led belysning är? Läs i så fall vidare.

LED-belysning för olika armaturer

LED-ljus kan användas istället för vanliga glödlampor – LED-ljuset sätts enkelt i den befintliga sockeln. LED-belysning kan också användas istället för vanliga lysrör. Du tar då ut det gamla lysröret och sätter i det nya LED-lysröret i en lysrörsarmatur. Var noggrann med att notera om det gamla lysröret har en glimtändare & konventionellt driftdon eller ett elektroniskt driftdon.

Beroende på typ av driftdon behöver du olika LED-lysrör. För att veta att du köper rätt typ, besök lampornu.se. Lysrör och lysrörsarmaturer säljs i deras onlineshop. Lampornu.se ger också information om vilken typ som passar i vilka armaturer.

Ljusstyrka anges i Lumen

Vi tänker vanligtvis på ljusstyrkan hos en glödlampa i antal watt. Watt representerar helt enkelt den mängd energi som behövs för att använda glödlampan. För LED-lampor behövs en betydligt längre mängd energi varför du inte kan jämföra wattstyrka rakt av mellan vanliga lampor och LED-lampor.

Lumenskalan används istället för LED-lampor. Den indikerar ljusstyrkan för LED-lampan och vilket ljus som den avger. För att spara så mycket pengar som möjligt på dina räkningar, byt ut dina glödlampor med det lägsta wattantalet för önskad lumen (ljusstyrka).

Snällt mot miljön

Energibehovet hos LED-lampor är lågt. Därför är de betydligt snällare mot miljön än hos konventionella lampor. Lysdioder kan också användas i bärbara enheter samt i bilar. Detta tack vare att de går på likström.

LED eller konventionellt ljus

Vid jämförelser mellan olika ljuskällor är det värt att komma ihåg att att konventionella glödlampor och lysrör ofta sprider ljusstrålar i alla riktningar. En lysdiod som sitter i led belysning sprider ljuset i ungefär 180 grader. Lysrör med Led eller en led glödlampa ger ett starkare sken jämfört med en motsvarande glödlampa eller vanligt lysrör.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like