När temperaturen sjunker och eldningssäsongen drar igång är det också hög tid att tänka på radonmätning för att säkerställa ett tryggt och hälsosamt hem. Radon är en osynlig, luktfri och färglös gas som kan förekomma naturligt i marken, byggmaterial och vatten. Det enda sättet att upptäcka radon är genom mätning, och nu är bästa tiden att göra det!
Långtidsmätning av radon – Så gör du
Radonmätning kan genomföras mellan 1 oktober och 30 april, och en långtidsmätning är det bästa sättet att få ett korrekt årsmedelvärde av radonhalten i ditt hem. Du utför mätningen enkelt med radonmätare från ett SWEDAC-ackrediterat laboratorium, vilket säkerställer att du får pålitliga resultat. Processen är enkel: placera ut dosorna enligt instruktionerna och låt dem samla data under minst två månader.
Varför är radon farligt?
Radonhalten mäts i Becquerel per kubikmeter luft (Bq/m³), och gränsvärdet för radon i bostäder och allmänna lokaler är 200 Bq/m³. Om radonhalten överstiger detta gränsvärde ökar risken för att utveckla lungcancer. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten orsakar radon varje år cirka 500 fall av lungcancer i Sverige, vilket gör radon till den näst vanligaste orsaken till sjukdomen efter rökning.
Många svenska hem har förhöjda radonhalter
Det uppskattas att omkring 325 000 bostäder i Sverige har radonhalter över gränsvärdet. Radonproblemet är vanligt, särskilt i äldre byggnader och hus byggda med material som blåbetong. Regelbundna radonmätningar och vid behov åtgärder, som bättre ventilation eller tätning av sprickor i husgrunden, kan kraftigt minska radonhalten och därmed risken för hälsoproblem.
Ta kontroll över din inomhusmiljö
Att mäta radon är en enkel och kostnadseffektiv åtgärd för att skydda din familjs hälsa. Med eldningssäsongen på ingång är det rätt tid att beställa radondosor och påbörja mätningen. Resultatet hjälper dig att avgöra om ditt hem behöver åtgärdas för att sänka radonhalten.
Genom att ta ett aktivt steg för att mäta radon bidrar du till en tryggare och sundare boendemiljö. Beställ dina radondosor från ett SWEDAC-ackrediterat laboratorium och säkerställ att din inomhusmiljö är så säker som möjligt. Din hälsa är värd det!