Hus

Så här väljer du rätt dammsugare

single-image

Är det dags att köpa en ny dammsugare? Det finns många olika modeller på marknaden, vilket kan göra det svårt att välja. Vilken typ av dammsugare som passar dig bäst beror främst på hur stora ytor du kommer att städa och hur ofta du kommer att använda den. Om du har husdjur kan det vara bra att välja en effektiv modell för grundlig rengöring.

Dammsugarmodeller

Den klassiska modellen med sladd kallas golvdammsugare och finns både med eller utan påse. Denna modell är praktisk för att städa hem i alla storlekar. Dammsugare med påse är lätta att använda och passar speciellt bra om man har husdjur eller städar väldigt smutsiga ytor, eftersom man byter ut hela påsen med jämna mellanrum.

I dammsugare utan påse samlas dammet i en behållare som enkelt kan tömmas efter städning. Detta är snabbt och behändigt, men kan orsaka problem om man är känslig mot damm. Det kan även vara svårare att rengöra dammsugaren ordentligt.

Det finns även sladdfria dammsugare, som även kallas handdammsugare. De är speciellt behändiga för att städa mindre ytor och kräver inte heller mycket förvaringsutrymme.

På senaste tiden har det även blivit populärt med robotdammsugare, som är utmärkta för att komplettera din vanliga städrutin. De är självgående dammsugare som gör jobbet åt dig utan att du behöver lyfta ett finger. De är dessutom små och platta, så att de lätt kommer åt svårstädade ytor, som under soffan eller sängen.

Egenskaper

Vanliga basdammsugare är vanligtvis lätta att använda och har liknande grundfunktioner. De nyare modellerna kan däremot ha mer avancerade egenskaper. På många moderna dammsugare kan man reglera sugstyrkan direkt på handtaget, vilket är behändigt om man har svårt att böja sig på grund av till exempel ryggproblem. Ljudnivån kan variera mycket mellan olika modeller och om du är känslig mot ljud kan du välja en extra tyst dammsugare.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like