Hus

Saker att fundera på, när du köper diskmaskin

single-image

Det kan kännas ganska oöverkomligt att köpa diskmaskin. Hur ska man veta vad som är viktigt? Vad kan vara värt att betala lite extra för, och vad är bara onödigt? Självklart känner du till din egen budget, du vet vad du har råd att betala, men hur ska man veta om en maskin är värt sitt pris?

Energimärkningen är ett bra ställe att starta. Ju bättre märkning, ju billigare i drift. Detta håller du upp emot inköpspriset, och räknar på hur länge maskinen ska användas innan du har tjänat in merkostnaden. I en familj med flera medlemmar, där maten både lagas och äts hemma, går det snabbare än i en enmanshushållning, där hen ofta äter ute. Ju mer maskinen kommer att användas, ju högre energimärkning har du råd med.

Andra faktorer

Utöver detta är det fyra faktorer du bör fokusera på.

1. Utöver att diska rent, vad kan maskinen? En del diskmaskiner har specialdiskprogram för glas, eller dyrt porslin. Vad har du för saker som ska diskas? Behöver du ett bra torkprogram? Ta en funderare på vilket behov du har.

2. Utseende. Ska diskmaskinen passa in i väldesignat kök kan den inte se ut hur som helst. Det vet du om du har ett sådant kök. Har du inte det, utan det mera handlar om att få plats med maskinen, är det istället måtten som betyder något.

3. Och då är vi framme vid tredje punkten, hur mycket ska den kunna diska åt gången, vilken kapacitet ska den ha? Det här kan tyckas hänga ihop med det första vi gick igenom, men är inte helt det samma. Det handlade om hur ofta maskinen skulle vara igång. Detta handlar om hur mycket du diskar åt gången.

4. Och till sist ljudet. Glöm inte att undersöka ljudnivån, innan du bestämmer dig för en diskmaskin.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like