Hus

Tips för att välja vattenfilter

single-image

Vi svenskar har varit bortskämda med rent vatten. Historiskt sett har vi kunnat dricka kranvatten i lugn och ro utan att fundera på kvalitén. Detta till skillnad från många andra länder där man istället köper dricksvatten på flaska.

Men tyvärr ser verkligheten inte ut så längre – det blir alltmer vanligt med kranvatten som håller låg kvalitet och som är full av bakterier, vilket kan leda till sjukdomar. Klor är en vanligt förekommande ingrediens för att rena vattnet genom att det tar bort bakterier. Men nya resistenta bakterier har uppstått som kloret inte klarar av att rå på.

Ett vattenfilter är lösningen på detta problem. Med ett vattenfilter kan du känna dig lugn och trygg i att du får rent och välsmakande vatten från kranen varje gång.

Ta ett vattenprov innan

Det första du bör göra innan du investerar i ett filter är att ta ett vattenprov för att ta reda på kvaliteten på vattnet i din bostad. Tänk på att kvaliteten kan skilja sig från hus till hus – även fast grannen har rent vatten behöver det inte betyda att du har det.

Ett vattenprov är enkelt att ta. En enkel sökning online och du kan beställa hem ett prov som du själv testar vattnet i. Då får du dig en bra bild över hur bra eller dåligt vattnet i just din bostad är.

Vattenfilter tar bort skadliga ämnen

Visar sig provet att kvaliteten på vattnet inte är bra finns det ingen anledning till panik. Lösning heter vattenfilter! Det är ett bra sätt att få tillbaka det goda och rena vattnet i kranen.

Ett vattenfilter håller också kvar mineralerna som faktiskt är nyttiga för dig. Istället tar vattenfiltret endast bort skadliga ämnen och bakterier som inte är nyttiga.

Olika vattenfilter för olika behov

Naturligtvis finns det många olika typer av vattenfilter att välja på beroende på dina behov. Att välja vattenfilter är inte alltid det lättaste!

Det finns allt från små filter som du installerar direkt på kranen till större varianter som renar vattnet i hela huset på en gång.

Den vanligaste lösningen är dock att installera ett så kallat patronfilter som sitter under diskbänken. En mellanväg som renar vattnet från kranen under diskbänken – oftast den plats där du är i störst behov av rent vatten.

Kontrollera filter regelbundet

Glöm inte bort att regelbundet kontrollera ett vattenfilter. De ska med jämna mellanrum bytas ut för att kunna fungera väl.

Ibland kan det vara svårt att veta själv när ett filter behöver bytas ut eller inte. Enklast är att följa instruktionerna från leverantören där det ofta anges hur många gånger per år det behöver bytas.

På vissa större modeller får du ett varningsmeddelande när det är dags att byta ut vattenfiltret.

Då är vattenfilter rekommenderat

Ett vattenfilter hemma är aldrig en dålig idé – även om ingen av er i hushållet blivit sjuka eller mår dåligt av vattnet. Men om någon eller några av nedanstående påståenden stämmer in i ert hushåll bör ni definitivt undersöka möjligheten att installera ett vattenfilter.

  • Någon eller några i hushållet får magsjuka mer än normalt

  • Vita beläggningar i dusch eller handfat från vattnet

  • Om ni känner er trötta och orkeslösa utan anledning

  • Andra missfärgningar från vattnet

  • Dålig lukt som inte kommer från avlopp

Sammanfattning – därför bör du ha ett vattenfilter hemma

Sammanfattningsvis är ett vattenfilter en smart investering. Vattnet i våra svenska hem är inte så bra som många tror.

Ett vattenfilter är en enkel, billig och effektiv lösning för att få rent vatten från kranen. Gör en undersökning av vattenkvaliteten i ditt hushåll och fundera på vilket typ av filter som passar.

Ta därför det säkra före det osäkra och installera ett vattenfilter hemma!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like