Hus

Tips till dig som ska bygga hus

BY
single-image

Att välja att bygga hus är ett stort beslut. Det finns mycket att tänka på innan du sätter igång. Här delar vi med oss av några bra tips.

 

För det första bör du fundera på om du ska vända dig till en hustillverkare och välja en färdig husmodell eller om du ska bygga lösvirkeshus med hjälp av en arkitekt och byggfirma.

 

Dessutom är det klokt att fundera på hur mycket av arbetet du vill göra själv – eller om du vill överlåta allt till byggarna. Du kanske kan måla och tapetsera själv? Eller göra vissa av inköpen såsom dörrar, golv eller köksinredning.

Hitta en bra tomt

Ett av de viktigaste stegen inför att bygga hus är att hitta en bra tomt med ett bra läge. Mycket när det gäller hus går att ändra på och bygga om i efterhand.

 

När du väl har hittat en bra tomt kommer du behöva anlita en grävfirma som kan fylla och gräva ut tomten så att den blir möjlig att bygga på. Då bör du anlita en grävfirma med en bra maskinpark. Det är bra om firman har tillgång till minigrävare och kan erbjuda godstransport.

Välj hus efter behov

När det gäller huset behöver du tänka igenom hur stort huset ska vara, hur många rum och hur många våningar. Ska huset vara i vinkel? Välj hustyp efter behov.

 

Om du anlitar en arkitekt kan arkitekten rita upp ett förslag utifrån en behovsbeskrivning som du gör. Att anlita en arkitekt är generellt sett kostsammare men resultatet brukar också bli bättre. Dessutom brukar huset bli mer värt om du en dag ska sälja det, när du kan skriva i annonsen att huset är arkitektritat.

 

Kom ihåg att du behöver ansöka om bygglov hos kommunen där du bor. Ofta krävs också ett tekniskt samråd innan du har möjlighet att få ett startbesked.

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like