Hus

Varför ska man använda en duk?

single-image

Dukar är användbara i många hänseenden. De kan vara blickfång som fångar dina gästers uppmärksamhet med det samma. En duk skapar förväntningar. Går du på restaurang kan du ofta avgöra pris och kvalitet på etablissemanget, bara genom att se på bordsdukarna. Tjocka, gräddvita linnedukar skapar en helt annan stämning än röd- och vitrutiga bomullsdukar, för att inte säga vad en färgglad vaxduk sänder för signaler.

När du använder en duk ändrar du bordets karaktär och uttryck. Dukar är inte bara till för att dekorera bordet, en bordsduk i hög kvalitet skyddar bordet mot repor, och fläckar från att man spillt på bordet. En ordentlig duk skapar stämning, döljer oegentligheter vid bordet och skyddar bordet mot nya småskador.

Duken ska självklart passa till bordets form. Rund bordsduk till runt bord och rektangulär bordsduk till rektangulärt bord. Man kan till nöds använda en kvadratisk duk till ett runt bord, men här gäller det verkligen att hålla tungan rätt i mun. Balansen är hårfin mellan yay och nay här. Och en rund duk på kvadratiskt bord fungerar inte.

Följa traditionen eller bryta den?

Duken skapar stämningen runt bordet. Blommor, vaser, ljusstakar, glas och porslin följer dukens stil och understryker den. Dukar byts så att de passar till årstid och angelägenhet. Midsommardukten är gärna vit med midsommarblomster på. Ibland är även midsommarstången med på duken. Traditionellt sett är julduken ofta röd eller mörkgrön, gärna med stjärnor eller granskott som dekoration. Påskduken är gul och vårduken ljusgrön.

Detta är vad traditionen förespråkar, men den följer du självklart bara om du känner att det är en tradition du vill bibehålla. Du kan ha lila julduk och svart vårduk om du vill, men du lär inte slippa kommentarer ifall du går på den linjen. Om du är öppen gentemot de kommentarer du får, kan dessa ge anledning till riktigt spännande diskussioner.

You may also like