Mode

Festklänning – var prinsessa för en dag

single-image

Att välja en fin festklänning för ett speciellt tillfälle är riktigt spännande. Vad ska du tänka på och vilka faktorer är viktiga att ta hänsyn till?

En festklänning kan se ut på olika sätt. Dess material, färg och längd anses vara tre av de viktigaste aspekterna för dess utseende.

Mörkare färger passar aftonfester, en svart klänning – formellare tillställningar. Neutrala färger som till exempelvis grått och brunt anses inte vara lika strikta och kan bäras vid olika tillfällen.

Klänningens material är A och O när det kommer till plaggets design och utformning. Bomullsklänningar passar mer vardagliga tillställningar. Silke, satin eller glansiga material är perfekta för formella eller havt formella fester.

När du väljer en klänning måste du först och främst veta vilken tillställning du ska till och vilken klädeskod som gäller.

Klänningens färg ska matcha din hudton och kroppens form

Något extra viktigt att tänka på är att matcha känningens färg till din hudton. Den allmänna regeln lyder att kvinnor med varma undertoner passar i rött, gult och brunt. Kvinnor med svala undertoner som till exempelvis svenskar damer passar bättre i blått, grönt och lila. En dam som har en neutral underton kan passa i båda färgskalor.

Din kroppsform spelar väsentlig roll vid val av en festklänning. Idag skiljer vi mellan fem olika kroppstyper – äpple, päron, rektangel, inverterad triangel och timglasform. Givetvis finns det en klänning som passar samtliga.

En päronformad kropp tillhör personer som har smala axlar men breda höfter. Klänningen ska fokusera på axlar och hals. Några bra exempel är kläder med raka urringningar eller båtringningar.

En rektangelformad kropp tillhör damer vars axlar, höfter och midjor är lika stora. För dem passar kläder som får kroppen att se kurvig ut såsom en aftonklänning med en djup urringning.

Kvinnor med bred byst och axlar men med en smalare mage, anses ha en kropp alá inverterad triangel. Långa klänningar med tryck och ljusa färger är ett bra alternativ för dessa damer.

Damerna som har breda axlar, mage och midjelinje men smalare höfter tillhör gruppen som har äppelformade kroppar. Helfärgade och V – ringade kläder kan få dem att se fantastiska ut. Att komplettera klänningen med ett skärp ovanför midjan kan bidra till ett ännu bättre utseende.

Timglasformen tillhör damerna som har en väl proportionerad kropp. I princip ser dem bra ut i alla slags aftonklänningar. Dock bör dem undvika lösa kläder eller alltför åtsittande. A-linjeformade klänningar och plagg med hög midja anses passa väl.

Kostnad och mångsidighet

Festklänningar kan skilja sig relativt mycket när det kommer till pris. Vilken budget du har är en viktig faktor att ta hänsyn till. Den andra mångsidigheten. Om du ska köpa en svart klänning, kan du räkna med att du kommer att bära den under flera tillfällen, vilket kan göra en större investering lönsam, speciellt om det är en klassisk svart klänning som inte går ur mode.

Ljusare klänningar ( till exempel vita) ska man helst undvika att bära alltför ofta då om givningen ofta kan identifiera den. För dig med en strikt budget passar festklänningar i neutrala färger, då de är snygga och kan bäras under ett flertal tillställningar.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like