Shopping

Hjälpmedel för fotproblem

single-image

Brukar du få ont i fötterna eller andra delar av kroppen på grund av obekväma skor eller att du stiger snett? Det finns många vanliga fotproblem som kan bero på allt från fötternas naturliga form till olika typer av slitage. Om man har obekväma skor kan fotens muskler skadas, vilket leda till hammartå eller nedsjunket fotvalv. Det finns även fotproblem som är medfödda, till exempel supination, som innebär att foten viker sig utåt och pronation som innebär att foten viker sig inåt. Ett annat vanligt genetiskt besvär kallas plattfothet. Det innebär att fotvalvet är nedsjunket eftersom foten inte har utvecklats korrekt. Problem med fötterna kan även påverka hållningen. Detta kan ge upphov till besvär i andra delar av kroppen, såsom smärta i höfterna eller problem med ryggen.

En annan vanlig orsak till problem med fötterna är överansträngning eller idrottsskador. Till exempel hopparknä är en irritation eller inflammation i knähålssenan som ofta drabbar idrottare på grund av överbelastning, men besvären kan även uppstå på grund av att man använt dåliga skor. På grund av detta bör man använda rätt typ av skor när man idrottar för att reducera de stötar som uppstår då man hoppar eller springer på ett hårt underlag.

Korrigerande behandling

Besvär med fötterna kan ofta lindras med hjälp av iläggssulor. Korrigerande skoinlägg kan räta upp och rätta till fotens position för att minska överpronation eller översupination. Detta förbättrar kroppshållningen och kan motverka belastning på knän, höfter, rygg och nacke. De kan även stödja foten och aktivera rätt muskler för att lindra smärtor vid idrottsskador. Välanpassade sulor kan reducera de stötar som uppstår då man går och minska risken för skador. Iläggssulor finns i flera olika former och modeller, anpassade för olika typer av besvär.

Det finns även många andra behandlingsmetoder som man kan prova i samband med användningen av iläggssulor. Man kan göra olika övningar, stretcha eller prova på akupunktur.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like