Till honom

Har du behov av stödstrumpor?

single-image

De flesta kanske tänker att det bara är äldre personer som har behov av att använda stödstrumpor, eller att det är då man ska flyga som det är ok att ha dem på. Men så är det inte! Stödstrumpor är något som alla kan använda sig av, för olika orsakers skull. Till exempel är det så att stödstrumpor ger bättre cirkulation. Så genom att ha på dig stödstrumpor, så får du dels en ökad blodcirkulation i benen samt att de även hjälper till att motverka att dina ben svullnar upp eller värker.

Egentligen har alla människor ett behov av att använda stödstrumpor. Har du till exempelvis ett jobb där du sitter stilla mycket, så är det inte fel att använda dig av denna typ av strumpor. Dessa strumpor passar även dig som står och går mycket på arbetet eller på fritiden, på hårda underlag.

Två olika användningsområden

Idag finns det två olika användningsområden för stödstrumpor. De kan bäras i ett förebyggande syfte så väl som att de kan bäras i medicinska syften. Ofta kan du köpa dessa på ställen som Apoteket, men även speciella butiker på nätet. Ska du ha kompressionsstrumpor för ett medicinskt syfte så får du hjälp att prova ut dem genom en läkare. Grejen är ju att det är viktigt att ha rätt storlek och rätt kompression på dina stödstrumpor. Är de för att trötta och svullna fötter, välj strumpor med en kompression som ligger på 12–17 mmHg. Om du är på väg att utveckla åderbråck, så bör du ha en stödstrumpa med högre kompression, gärna 18–22 mmHg eller över.

Hur fungerar stödstrumpor?

Det finns vissa saker du gör som kan leda till att du får ett försämrat blodflöde i benen. Det kan vara att du sitter stilla mycket, eller att du går och står mycket på hårda underlag. Det kan även vara att du är gravid eller att du flyger. När man får ett försämrat blodflöde i benen så kan de svullna upp och det kan även värka i dem. Genom att använda stödstrumpor så får du ett tryck på din ankel. Det hjälper till och underlättar för blodet att transporteras till hjärtat samt att de förhindrar även benen från att svullna upp.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like