Till honom

Slipsten – en perfekt gåva till honom

single-image

Är det svårt att hitta den perfekta presenten till din partner/pappa/farförälder? Köp ett paket slipstenar till honom – det kommer garanterat vara uppskattat!

Dock är det en fördel om personen i fråga har någorlunda intresse för att slipa knivar då det kan vara svårt att lära sig tekniken i början. Men för en man som älskar att spendera tid i köket eller är intresserad av jakt och friluftsliv är detta en perfekt present att ge bort!

Vilka stenar behövs?

Om han aldrig använt en Slipsten tidigare kan det vara smart att investera i 2 dubbelsidiga slipstenar. Du kommer då undan lite billigare. Det går att senare komplettera med enkelsidiga stenar om intresset finns!

Om det däremot redan finns erfarenhet och ett brinnande intresse finns det en hel del olika stenar allt välja mellan.

  • För skadade och slöa knivar används 120-500 grit som första steg

  • Den viktigaste stenen är dock 800-1200 grit. Alla knivar används på denna sten då det är första steget mot en ny skärpa

  • Om intresse finns kan du lägga till 1500-2000 grit i samlingen som ett mellansteg innan polering

  • Allt avslutas sedan med en polering på 3000-4000 grit för en skarp skärpa

  • Allt över 5000 grit är egentligen onödigt men om ett brinnande intresse finns kan det ändå kännas nödvändigt

Svårt i början

Att slipa på slipsten kan verka svårt och ovant i början. Men egentligen är det inte så svårt – tack vare internet finns massor av smarta videor där man kan lära sig olika tekniker. Det viktigaste är att ha ett intresse och en vilja att lära sig.

Är han inte en person som tycker om att kolla på instruktionsfilmer online? Ge då också bort en matlagningskurs eller liknande tillsammans med slipstenen! En avancerad matlagningskurs går också igenom hur knivar tas om hand på bästa sätt. En sådan kurs kan antingen göras på plats i ett professionellt kök – eller online.

Andra tillbehör

Om du ändå ska ge honom ett set med slipstenar kan du också komplettera med en skärbräda av kvalitet. Det bästa är att använda skärbrädor i trä, det är bäst för knivarna. Skärbrädor i plast är inte lika hygieniska samt att plasten gör knivarna slöa.

Om han förvarar sina knivar i en låda kan det även vara smart att ge honom en magnetlist. Knivar ska absolut inte förvaras i en låda. Det förstör knivarna och det finns även en risk för skador när kniven tas ut ur lådan.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like