Hus

Stilfullt och snyggt kök utan att undvara funktionalitet

BY
single-image

Man brukar säga att köket är hemmets hjärta, och det kan väl ligga något i det. Köket är en samlingsplats där alla i familjen vistas dagligen. Därför har köket även en central plats i de flesta moderna hems inredning, och trenden har länga varit öppna köksmiljöer och samtalskök. Detta har gjort det estetiska uttrycket i kökets utformning allt viktigare. I moderna kök önskar man oftast rena linjer, enhetliga materialval och stilen är ofta åt det minimalistiska hållet. Detta ställer en del designkrav på exempelvis köksapparater och maskiner, om man inte skall behöva välja mellan modern och funktionellt, när man inreder ett nytt kök.

Inbyggda och integrerade lösningar

Ett sätt att hålla rena linjer och enhetliga färger, är att bygga in så många som möjligt av kökets elektronik i skåpen. Diskmaskinens front ersätts med samma som luckorna i underskåpen. Kylskåp kan byggas in helt, så att de inte syns alls om man önskar. Länge var det så, att om man t.ex. ville ha en mikrovågsugn eller en espressomaskin, så var de nästan alltid fristående. Numera bliver det dock allt vanligare med även mikrovågsugnar och kaffemaskiner som inbyggnadsvarianter, liksom vanliga ugnar mm varit i årtionden. Om man väljer att gå efter inbyggningsvarianter av populär köksutrustning, kan man faktiskt ha ett kök utrustat med såväl ugnar, kylskåp, vinkyl, diskmaskin, espressomaskin, ismaskin och rikligt med uppbevaringsplats – och det enda som syns utåt är vattenhon, ugnarnas glasdörrar och kokhällen.

Estetisk design av apparater

Det är dock en del mindre köksapparater som inte kan byggas in, eftersom funktionen inte är stationär. Det kan exempelvis vara elvispar, handmixers eller matberedare och liknande verktyg till matlagningen. Numera finns även dessa i välutvecklad design, som antingen helt enkelt bara är snygga i sig själva, och kan pryda köket när de står framme – eller så har man designat smarta lösningar för uppbevaringen i köksskåpen. För den som är intresserad av design och heminredning, så finns det med andra ord god anledning att undersöka marknaden noga innan man utrustar sitt kök. Man behöver alltså inte nödvändigtvis välja mellan funktion och estetik i köket.

You may also like