Hus

Vilken dammsugare skall man välja?

BY
single-image

Så gott som alla svenska hem har en dammsugare. Dammsugaren är ett av de viktigaste redskapen till att hålla rent i hemmet. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns en mindre djungel av olika modeller och tillverkare av dammsugare på marknaden. En vanlig standard golvdammsugare, med sladd där bak och slang där fram, är fortfarande den vanligaste och dominerande typen av dammsugare hos privatpersoner. Men numera finns det allt fler alternativa designs och funktioner att välja mellan. Här kommer några tips om vad man kan ta med i betraktning när man skall skaffa en ny dammsugare.

Typer och variationer av design

Förutom standard golvdammsugare som beskrivet ovan, finns det många andre typer. Dels finns de upprättstående varianterna som är vanligare i USA än i Europa. De har ett stort munstycke direkt på själva dammsugaren som så har ett handtag, och man drar runt på hela maskinen för hand. Dessa, som exempelvis den amerikanska klassikern Kirby, är väldigt kraftfulla när det gäller heltäckningsmattor och liknande svårdammsugna ytor, men är samtidigt ganska klumpiga att hantera. Bland nyare designs så kommer det allt flera variationer av mindre handdammsugare, och även självgående robotdammsugare bliver allt vanligare. Det kommer också allt flera varianter som har en vattenbehållare att samla smutsen i, istället för en damsugarpåse.

Ljudnivå och effektivitet

Man jämför ofta dammsugares effektivitet i Watt, ju flera Watt desto starkare sugförmåga. Men egentligen har de allra flesta modeller på den svenska marknaden idag tillräckligt med sugkraft för normal städning. Däremot så är det många som överser skillnader i munstyckens utformning, vilket har stor betydning för hur mycket smuts som samlas upp vid dammsugningen. Munstyckets utformning och material, kan också ha olika effekt på olika underlag, samt vara olika skonsamt mot t.ex. parkettgolv. En annan faktor som många av oss tycker är viktig att jämföra, är ljudnivån. Alla dammsugare låter mer eller mindre, och eftersom de oftast används flitigt, har det stor betydning för hemmamiljön hur mycket de bullrar. Man skall bara vara uppmärksam på, att man inte köper en nästan tyst maskin, som så inte heller gör särskilt rent. Man bör sträva efter en god balans mellan ljudnivå, användarvänlighet och effektivitet.

You may also like