Mode

Kompressionsstrumpor för olika tillfällen

single-image

Kompressionsstrumpor är en variant av strumpor som har stickats på ett visst sätt. Det så att strumporna ger dina ben ett speciellt tryck, alltså en kompression. Detta tryck är inom en viss hårdhetsintervall. Detta kallas för kompressionsklass och mäts i mmHG.

Ofta kan man bli rekommenderad kompressionsstrumpor av en läkare. Det för att ha efter en operation eller att du drabbats av åderbråck. De kan även hjälpa mot andra besvär.

Vad gör en kompressionsstrumpa bra?

Du ska först utgå från vad du har för behov när du köper kompressionsstrumpor. Du kan hitta flera varianter av kompressionsstrumpor på Bozzado. Som tur är så finns det idag snygga och moderiktiga kompressionsstrumpor att köpa. De kan vara tunna, varma, sitta över hela benet så väl som bara upp till knäet. Det finns även smarta kompressionsstrumpbyxor. Sedan finns det även kompressionsstrumpor för män. Dessa har ofta diskreta mönster som passar både till fest och affärsmöten.

Andra varianter av kompressionsstrumpor är som knästrumpor eller som lårhöga stay-ups. Dessa passar bäst för kvinnor. Sedan finns det strumpor med öppen eller stängd tå.

Kompressionsstrumpor eller stödstrumpor?

Kompressionsstrumpor är i stort sett samma sak som stödstrumpor. Dock är kompressionsstrumpor mer vanliga inom vården. Sedan är det olika typer av klassindelning. Ser man till en medicinskt graderad kompressionsstrumpa så har den 15–21 mmHg i klass 1 och 23–32 mmhg i klass 2. En stödstrumpa har istället 18–22 mmhg i klass 1 och 22–27 mmhg i klass 2.

Hitta rätt storlek

När du ska använda dig av kompressionsstrumpor är det extra viktigt att du får rätt storlek. Skulle du välja fel storlek på dem så ger de dig inte rätt kompression. Tänk på att dina ben kan svullna under dagen, så mät dem på morgonen. Ofta finns det bra tabeller sedan att gå efter för att hitta vilka strumpor som är rätt för dig.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like