Shopping

Godis utan socker

single-image

För oss godisälskare kan det faktiskt vara bra att bryta av med lite sockerfritt godis ibland. Det är bättre för din kropp men även minst lika gott som vanligt godis. Det finns dock några saker du bör tänka på när du ställer om dina godisvanor från socker till sockerfritt godis. Vi guidar dig rätt i djungeln kring sockerfritt godis och sötningsmedel.

Sockerfritt godis

När du läser och ser godis som saluförs som sockerfritt godis kan det vara värt att påtala att det inte är godis utan socker, utan det är godis utan tillsatt socker. Idag finns det en hel del godis som är så att säga helt sockerfritt där man då valt att använda sig av sötningsmedel.

Vad är egentligen godis utan socker?
Godis utan socker innebär att det inte finns extra tillsatt socker. Istället har man valt att söta med olika typer av sötningsmedel. Godis som är så kallat utan socker, de har vanligtvis färre kalorier än vanligt godis, men de är aldrig helt utan. De innehåller även kolhydrater. Är det så att du är ute efter att äta så lite kolhydrater och kalorier som möjligt, innebär det att du inte kan mumsa i dig hur mycket godis som helst, även om det står att den är sockerfri. Det är alltid bra att läsa innehållsförteckningen, där det alltid står specificerat.

Fibrer istället för socker?
När man sötar godis utan socker används olika sockeralkoholer. Det kan då bland annat vara maltitol, erytritol, laktitol, mannitol, sorbitol och så vidare. Vissa godisföretag använder istället för sockeralkoholer som påverkar blodsockret och som innehåller kalorier, fibrer som fyllnadsmedel, exempelvis erytritol och intensivsötningsmedel. Den typ av socker som ofta finns i godis, choklad, kakor, glass och läsk, ger dig enbart energi. De har inga andra ämnen som behövs för kroppen. När det gäller kolhydrater och sockerarter som finns i frukt eller andra livsmedel har de även ofta andra viktiga fibrer, vitaminer och andra näringsämnen med. Det gör dem lite nyttigare. 
Olika typer av sötningsmedel
Sötningsmedel används idag en hel del inom livsmedelsindustrin. En del av dem är väldigt koncentrerade och det för att ge den där söta smaken. Det är bland annat aspartam, cyklamat, sucralose, acesulfam kalium, sackarin och stevia (stevioglykosider) som har den egenskapen och dessa används ofta i kvarg, yoghurt, läsk och andra drycker. Sedan finns det sötningsmedel som bidrar för att ge volym och smak. Då är det ofta så kallade sockeralkoholer såsom xylitol, sorbitol och maltitol som används. Dessa kan dock ha en laxerande effekt, samt att de även bidrar med en del kalorier. Dock är det bättre för tänderna än vanligt socker. Erytritol är också en sockeralkohol, men skiljer sig från de andra då det inte bidrar med kalorier och inte påverkar blodsockret.

Ät med måtta
Det är bra att välja godis som är utan tillsatt socker. För den sakens skull innebär inte det att du kan äta massor av godis varje dag. Godis, med eller utan socker, ska alltid ätas med måtta och inte varje dag!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like